London vibes

Zdravím po dlooooouuuuhé odmlce. Posledních několik týdnů jsem měla pořádně natlučený program(škola, přítel, práce a rodina mě přijela navštívit na ten náš sever), takže blog opět trochu chátral. Nicméně, teď mám měsíc do zkoušek a pak letní prázdniny, takže očekávám trochu častější účast, však to znáte, pokud můj blog trochu sledujete. 




Je legrační, že zatímco jsem stále obývala Českou Republiku, v Londýně jsem byla tak třikrát do roka, ale po stěhování do samotného UK jsem si za dva roky čas na hlavní město nenašla - lidé, co se vydali za hranice mi asi dají za pravdu, že pokud zbývá nějaká dovča a finance, není nad to jet domů. Nicméně, pod stromečkem jsme našli s bráškou letenky z Aberdeenu do Londýna, a tak se už tehdy plánovaná návštěva dostala úplně na novou úroveň, protože mimo jiné náš dárek v podobě Londýna také obsahoval vstupenky do Warner Bros studia, kde se natáčel Harry Potter, do Londondýnského podzemí, London Eye a muzea voskových figurín. Prostě taková ta klasika, která většinu čtenářů už nechá naprosto v klidu, protože tato místa navštívil snad každý. To však neznamená, že jsem z celého výletu nebyla nadšená. Naopak. Ačkoliv jsem v Londýně byla už tolikrát, že už to ani nepočítám, tentokrát jsem to pojala tak turisticky, jak se to jen dá. Mamka s mapkou, já a táta foťáky v ruce a bráška se standartním batůžkem se svačinou(ne, řízky jsme tedy vynechali, nicméně naše nálety na Sainsbury's, kde jsme vždy vykoupili sandwiche zlevněné z dvou liber padesát na dvacet penny nás bezpečně řadily do skupiny východních evropanů. I regret nothing). 



Asi nemá moc smysl popisovat, kam všude jsme zamířili, protože jak jsem již zmínila, je to na každém druhém blogu, pokud vás zajímá více, klidně mi hoďte zprávu na facebookovou stránku(Navíc mám pořád počítač v opravně, a tak nemůžu přehodit moc fotek z foťáku na internet, a článek bez fotek je tak nějak o ničem. Pokud budete chtít, hodím album s fotkama z Londýna na facebookovou stránku). Jediné, co zmíním je zklamání z toho, v co se Londýn za poslední dva roky proměnil. Neberte to jako rasistickou narážku, jen konstatuji fakt. Londýn byl vždycky hodně nadkulturní město, nicméně rozdíl mezi mými dvěmi posledními návštěvami Londýna(dva roky) je až absurdní. A jestliže se říká, že Londýn není ani z poloviny tak šílený, jako současné Německo, tak to se má Evropa na co těšit. Fakt, že polovina obyvatelek chodí oblečená jak černý pytel na odpatky stylem, že jsou jim sotva vidět oči, je dost šílený ve smyslu, že nikdo nemůže vědět, jestli je to vůbec žena, nebo jestli pod tím nemá nějakou zbraň(předsudek nepředsudek, jestliže podle německých průzkumů je nebezpečný jeden muslim z deseti tisíc, máme s milionem a půl muslimů jen v německu docela problém, spočítejte si to). Současná nabídka plavek pro evropanky je také dost smutná. Bikiny vycházejí z módy, víc se zahaluje, což by asi tolik neuškodilo, kdyby to nebylo po vzoru "sbližování" kultur. Londýn se změnil a nejsem si jistá, jak na to reagovat. Snad jen můžu doufat, že UK skutečně vystoupí z EU. 



Poslední takový trend, který se teď Londýnem rozšířil jako morová nákaza jsou fotografové. A to všude. Nejsem si jistá, jestli to není jen vtip, ale pokud zaplatím skoo třicet liber za vstupné do muzea voskových figurín, nemyslím si, že by po mně měl někdo chtít dalších patnáct za fotografii s královskou rodinou. Případně na Londýnském oku se také zvládnu vyfotografovat sama, tak chromá zase nejsem. A nejhorší na tom všem je, že v polovině případech se mě nikdo ani neptá, jestli chci anebo nechci vyfotit, což by jim ve finále ušetřilo energii, čas, baterku foťáku a papír za lístečky, protože pět set korun za fotku, která snad ani není na fotopapíře skutečně nedám. 

(Bejku, žvejku?)


Ale konec negativ,Londýn byl jako vždy kouzelný. Doufám, že se mi příští léto podaří sehnat v Londýně stáž, abych si vyplnila sen o životě v Londýně. Alespoň na pár měsíců - jsem si jistá, že po delší době by se mi zhnusil stejně jako Aberdeen haha. No nic, tak já zase letím. Během týdně plánuji článek o tom, jak ušetřit za cestování a atrakce po Londýně(a nejen tam), tak snad se to někomu bude hodit. S láskou vaše V. xx

3 comments

  1. Tak to ses musela mít krásně! V Londýně jsem zatím byla jenom jednou za život, ale určitě bych se tam ještě chtěla vrátit :)

    ReplyDelete
  2. Strašně mě štve, že právě Warner Bros jsem při návštěvě Londýna nestihla, to by chtělo někdy napravit :D a jo, přesně chápu, co tím myslíš, že veškeré finance jsou na cesty domů :D

    ReplyDelete